Advertisement

Main Ad

Koç Üniversitesi Hazırlık ve Seviye belirleme sınavı


Merhaba,

 Koç Üniversitesi Hazırlık Sınıfı’nı okumuş biri olarak bu konuda sizlere bilgi vermek istedim, zira ben internette bu konuyu araştırdığımda pek bir bilgi bulamamıştım. Üniversiteye başlamadan önce neyle karşılaşacağınızı bilmeniz ve hazırlıklı olmanız işinize yarayacaktır diye düşünüyorum. Sözü fazla uzatmadan konuya geçeyim. 😊
 
Koç Üniversitesi’ni kazandınız ve kayıt günü geldi. Okula kaydınızı yaptırmaya geldiğinizde aynı gün İngilizce seviye belirleme sınavına gireceksiniz. Hatırladığım kadarıyla günde iki defa bu sınav oluyordu ben saat 11’dekine girmiştim diğeri ya saat 13:00 ya da 14:00´deydi. Seviye belirleme sınavı üç bölümden oluşuyor; dinleme, grammer ve kelime bölümü. Dinleme bölümünde size birisinin konuşmasını veya sohbet tarzı bir şey açıyorlar, siz de dinleyip işaretliyorsunuz. Daha sonra grammer ve kelime bölümü var. Kelime bölümü için academik Word list'ten çalışın demek isterdim fakat sınavdaki kelimeler buradan mı çıktı hiç hatırlamıyorum çünkü 7 ay önce girdim sınava😉. Siz yine de çalışın bakarsınız oradan gelir, ayrıca gelmese de hazırlık sonunda çokça yardımı olacak demedi demeyin 😊 Eğer bu sınavdan 70 ve üzeri bir puan alırsanız (tabiki de daha bitmedi hazırlığı atlamak öyle kolay değil :)) Toefle sınavına girmeye hak kazanıyorsunuuuz(!) Okulun yaptığı Toefle sınavı paper based yani kağıt üzerinde olan bir Toefle sınavı. Yazma kısmından 4 ve üzeri, diğer kısımdan da 550 ve üzeri alırsanız hazırlığı atlamış bulunuyorsunuz.
Diyelim ki 70 ve üzeri bir puan aldınız ama toefle’ı geçemediniz veya 70 puan alamadınız, o zaman sizi seviyenize uygun bir sınıfa yerleştiriyorlar. Hazırlık sınıfı seviyesi 4 bölümden oluşuyor:
Foundation (başlangıç)
Pre-İntermediate
İntermediate
Upper-İntermediate(üst seviye)
 
 Ben Upper sınıfına yerleştiğim için bundan sonra söyleyeceklerim upperlar için geçerli çünkü seviye seviye ders içerikleri, ağırlıkları, saatleri değişiyor. (Unutmadan şunu da söyleyeyim, diyelim ki seviye belirleme sınav’ından 70 ve üzeri aldınız ama toeflı geçemediniz veya 70’e yakın bir puan aldınız o zaman da upper sınıfına yerleşiyorsunuz.)

Eylül ayı geldi. Hazırlık sınıfındasınız ve dersleriniz başladı. Çok yoğun bir program sizi bekliyor. (Bazıları için bu program yoğun olmayabilir grip olduklarında gelemedikleri için(!) anladınız siz😊)


Okulun ilk haftasından verilir ödevleriniz ,ikinci haftası başlar sunumlarınız, üçüncü haftası quizleriniz başlar… Evet yani maalesef böyle 😊. Ben ilk okula geldiğimde bir iki sunum olur biter diyordum ama öyle değilmiş. En iyisi dersin içeriğini anlayıp ders yükünü bilmeniz. Ben Upper olduğum için 4 dersim vardı ve her biri ikişer saatten oluşuyordu. Gün içinde iki dersim olduğu için toplam 4 saat okuldaydım ama okul kücük olduğu için derd islenecek sınıf bulmak zor oluyor, bu yüzden ders arası fazla oluyor,  bir nevi sabahtan akşama kadar okulda bulunuyorsunuz. Mesela benim dersim 10:30 da başlayıp 12:30 bitiyordu daha sonraki dersimse 14:30 veya 15:30 da başlayıp 2 saat sürüyordu.

Gelelim derslere. 4 dersim var demiştim bunlar:
Grammar
Current affairs
Listening & Speaking
Reading & writing dersleri.

Grammar:Grammar dersi için bir kitap alıyorsunuz (orijinal bir kitap) dönem boyunca bu kitap kullanılıyor. İçinde grammer konusu ve alıştırmaları var, ayrıca MEL diye bir program var bu internet üzerinden alıştırma yapmanız için hoca oradan veriyor ödevleri bazen. Bu sisteme giriş yapabilmeniz için okuldaki Pandora kitap evinden kitabı alırken size şifre veriyorlar sakın kaybetmeyin yoksa giremezsiniz, ödev yapamazsınız ve ortalamanızda ödev kısmınız 0 olur. (Bazı arkadaşlara öyle olmuştu, ortalamayı da baya düşürüyor yani :/) yaklaşık 4 tane quiz oluyorsunuz bir tane midterm sınavınız ve bir tane de final sınavınız var. Quizlerin her biri %5 etkili midtermler %20ydi sanırım. Quizleri öyle takmamazlık da etmeyin 4 tanesi bir midterm ediyor haniii. Grammer sınavlarından korkmayın ben zorlanırım diye düşünüyordum ama kitaptakileri ve ödevleri yaparsanız geçmemeniz için bir sebep yok.


 Current Affairs:Bu dersimizin sınavı yok (Biliyorum en çok duymak istediğiniz şey bu😊) ama ders yükü fazla diyebilirim. Bu dersinde kitabı var ama orijinal değil fotokopi. Konular oradan işleniyor, içinde okumanız gereken makaleler bulunuyor. Video çekmeniz gereken ödevler olacak, sunum yapacaksınız 2 3 defa, Essay de yazacaksınız, tartışma da yapacaksınız herkesin önünde(korkmayın 😊). Bizim hocamız son ödev baya bir uzun olduğu için sınav yaptı bize, uğraşmamızı istememişti. Sizde durum farklı olabilir tabii. Eveet bu ders bu kadar.


 Listening &Speaking:İlk derse girdiğimde dersin %80 inin konuşmadan oluştuğunu görünce abooo diyip 2 3 dk boyunca uzuunca kendi kendime bunu da atlatacağım inşallah (korku dolu anlar) dediğim dakikalar oldu. (harbiden de atlattım yani kendimle gurur duyuyorum :D) Bu dersin 2. Haftası sunum yapmaya başlarsınız 😊. Her hafta Cuma günü mutlaka konuşmayla ilgili bir ödev olurdu. Mesela Debate(tartışma) günleriniz olacak. İlk hafta hoca sizi 5li gruplara ayıracak, 5 tane konu olacak, her biriniz isteğinize göre birini seçeceksiniz sonra o hafta hangi konu işleniyorsa bu 5inden, o konu hakkında tartışma olacak siz seçtiğiniz konunun lideri olacaksınız diğer 4 kişiyse kendi aralarında tartışacak (aynı haber kanallarındaki gibi) siz de o tartışmayı yöneten kişi olarak dur sen çok konuştun tarzı durdurmalar yapacaksınız (tabiiki daha nazik bir dille 😊). Bu tartışmalar 2 haftada bir oluyor sunumlar da genelde 2 haftada bir oluyor o yüzden boş haftanız kalmıyor. Listening kısmındaysa kitaptan hoca size dinleme parçası açıyor alıştırma yapıyorsunuz. 4 tane quizi var önce dinleyip not alıyorsunuz daha sonra hoca soruları dağıtıyor tabiki işaretlemeli değil boşluk doldurmalı :D Quizden düşük alırsanız korkmayın tartışma ve sunumlarla puanınızı yükseltirsiniz.


 Reading& writing:Bu derste Essay yazmayı öğreneceksiniz, yine kitaptan ayrıca akademik kelime listesi var oradaki kelimeleri de öğreneceksiniz.4 quizi var, quizlerde kelime ve okuma parçası veriyorlar tabiki okuma parçası kolay değil kelimeleri bilmeniz lazım ama yaparsınız yani ben yaptım sizin de yapamamanız için bir sebep yok. Daha sonraki dersteyse Essay yazıyorsunuz 4 5 paragraflık. Hoca not veriyor birde eksiklerinizi yazıyor evde düzeltip tekrar internetten yüklüyorsunuz en son halini de notlandiriyor, yani eve götürmeli notlandırma sistemi gibi bir şey. Bu ders daha çok sizin çalışmanıza bağlı grammer gibi değil açıkçası kendiniz ne yaparsanız onu öğreniyorsunuz okul sizi belirli bir kalıba sokmaktan ziyade kendi kalıbınızı bulmanız için uğraşıyor bu yüzden yazı yazarken giriş gelişme sonuçta şöyle yazabilirsiniz denmiyor yani tamamiyle size kalmış.


Eveeeet aldınız tüm derslerden notlarınızı ortalamanız tutuyorsa geçiyorsunuz. YOK ÖYLE BİR DÜNYA. (var ama koçta yok :D). Daha bitmedi. Notları topladınız 4 üzerinden bir ortalama elde ettiniz eğer 2 ve üzeri bir puanınız olursa KUEPE sınavına girmeye hak kazanıyorsunuz.


 Nedir bu Kuepe?

Kuepe; Koç university proficiency sınavı yani hazırlığı atlama muaf tutulma sınavı. Bu sınav 3 bölümden oluşuyor. Use of English(grammer-okuma), essay yazma ve konuşma.Sınavın uygulanışından bahsedecek olursam eğer, ilk başta use of english bölümü var. 3 okuma parçası ve20 soru var, daha sonra grammer kısmı ve kelime kısmı var (bunların hepsi şıklı). Bu arada kelimeler academik Word listten çıkıyor. Bu kısımdan sonra size dinleme kısmı için kağıt dağıtıyorlar not alıp yine şık işaretliyorsunuz. Bütün bunlar bittikten sonra kağıtlar toplanıyor 10dk ara veriliyor. Tekrar sınıfa girdiğinizde essay yazmak için size kağıt dağıtıyorlar. Tek soru var doğru anlamanız çok önemli eğer konu dışı yazarsanız 0 puan alırsınız ayrıca size bir kağıt daha veriyorlar içinde bir okuma metni var essayi yazarken bu okuma parçasından alıntı yapmanız isteniyor. Sınavın en zaman götüren kısmı böylelikle bitmiş oluyor. Konuşma kısmı kalıyor bir tek. Sınava giren yaklaşık 500 kişi olduğu için bu kısım 3 güne ayrılmış. Sınava girilen günden başlayıp sonraki 2 gün boyunca devam ediyor. Ben sınava girdiğim gün öğleden sonra konuşma kısmına girmiştim yani bir günde halloldu her şey. Konuşma kısmının içeriğinden bahsedecek olursam karşınıza bir hoca oturuyor arkanıza da iki tane hoca oturuyor siz görmeyin diye çünkü hep not alıyorlar dikkatinizi dağıtabilirler. Önünüzdeki hoca önce hayatınızla ilgili birkaç soru soruyor okulunuz, geldiğiniz yer vb. daha sonra önünüze beyaz kağıt koyuyor 5 6 tane. Iki tanesini çekiyorsunuz soruları okuyorsunuz ve ikisinden birine karar veriyorsunuz. Soruya cevap verecek şekilde 1 buçuk dakika boyunca konuşuyorsunuz (soruyu gördükten sonra 1 dknız oluyor düşünmek için) daha sonra bu konuştuğunuz konuyla ilgili size 5 6 tane soru sormaya başlıyor hoca ve konuşma böylece bitiyor! 😊 Kuepeden 60 ve üzeri alırsanız hayırlı olsun hazırlığı atladınız! :D Unutmadan kuepe sınavına sadece upper ve interler girebiliyor diğerleri hazırlığa devam ediyor. (Evet eger upper veya interseniz yarım dönemde hazırlığı atlayabiliyorsunuz)
 
Şimdiye kadar tüm derslerden, işleyişten ve kuepeden korkmuş olabilirsiniz ama KORKMAYIN! O kadar da zor değil. Quizler mesela zor değil eğer biraz çalşırsanız, Kuepe sınavı öncesi 2 hafta tatiliniz oluyor o tatilde de Kuepe'ye çalışabilirsiniz ayrıca ben konuşma kısmında konuşamayacağımı düşünüp strese girmiştim ama bu kısımda elinizden geldiğince konuşun hatta elinizden gelirsen yalan söyleyin. Çünkü sizin doğruyu söyleyip söylemediğinize bakmıyorlar, çok konuşmanızı istiyorlar  :) Bazı öğrenciler konuşmak için bu yöntemi deniyor, bence işe de yarıyor çünkü kendi hayalinizde kurduğunuz bir şeyi anlatmaya başlayınca sınırsız oluyor :). Ayrıca sunum yapmaktan çekinmeyin zaten öncesinde hazırlanıyorsunuz. Herkesin önünde konuşmak zor gelebilir ama kendinizi dış dünyaya kapatın. O an sadece kendinize ve konuştuğunuz konuya odaklanın. Şimdi o anki stresim aklıma geldikçe ne kadar gereksizmiş diye düşünüyorum. Çık o tahtaya yap o konuşmayı bitsin yani 😊 Bunlar ne ki, daha bölüm dersleri var. Yani bu daha başlangıç 😊 ama hayat için güzel bir başlangıç.

Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim kendinize güvenmekten de asla vazgeçmeyin!


 Başka bir yazıda görüşmek üzere! :)


Post a Comment

2 Comments

  1. Daha iyi yerlere geleceksin.Yapabileceklerine inanmaya devam et.Bir dost ��

    ReplyDelete